Trkačko udruženje RCN

PHONE:           064 199 37 81

E-MAIL:           runningclubnis@gmail.com

ADDRESS:      Jovana Ristića 11/40, Niš

Prijavi se za novosti

Image Alt

Running Club Niš

THE AUTHENTIC BELGRADE OPEN WATER 2022

Međunarodno plivačko takmičenje na otvorenim vodama  „THE AUTHENTIC BELGRADE OPEN WATER“ održano je u Beogradu, na Adi Ciganliji, u nedelju, 8. 5. 2022. pod pokroviteljstvom Serbian Open Water Swimming Federation i u tehničkoj organizaciji PSU“TRI SWIM“.


Sistem takmičenja: SUPER LIGA OTVORENE VODE


Plivalo se na kružnoj stazi u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Okreti su markirani bovama, a na svakom okretu nalazio se sudija koji je registrovao pravilne prolaske plivača. Učesnici polumaratonske trke imali su i okrepnu stanicu, koja se nalazila na trećem kilometru. Prosečna dubina vode na stazi plivanja bila je 4-6m. Moglo se birati između tri distance:
– 1 km (jedan krug) – SPRINT (bela linija)

– 3 km (jedan krug) – ADA SWIM (zelena linija)
– 5 km (jedan krug) – HALF MARATHON (plava linija)


Korišćena su odela od neoprena jer je temperatura vode bila ispod 20° C, a ukoliko je temperatura vode ispod 18° C po pravilima, njihova upotreba bila bi obavezna.

Vremena su merena elektronski, čipovima na članku noge.
Pravo nastupa imali su domaći i strani takmičari oba pola, bez ograničenja. Svaki takmičar nastupao je na sopstvenu odgovornost, što je potvrđivano potpisom na izjavi o odricanju od odgovornosti. Maloletne osobe su nastupale uz saglasnost roditelja ili staratelja. 


Program:  
– 10:00 – 11:00 – Prijava takmičara i podizanje startnih paketa
– 11:15 – Tehnički sastanak 
– 11:30 – Otvaranje takmičenja 
– 11:45 – START (pomeren za sat vremena zbog tehničkih problema sa bovama)
– 15:00 – Finalna ceremonija


Nagrade: Za pobednike po kategorijama dodeljene su medalje, a za prva tri mesta apsolutno m/ž unikatne medalje i plakete.

Učesnički paket je sadržao elektronsku diplomu, majicu sa logotipom trke, flašicu vode, obrok, unikatnu finišersku medalju, pregršt poklona sponzora.
O bezbednosti plivača brinuo se profesionalni spasilački tim Rescue 3.  
Prilikom nastupa, bilo je zabranjeno (automatska diskvalifikacija) kraćenje staze, svaki namerni fizički kontakt (udaranje, potezanje), dodir sa kajacima i čamcima.

Đorđe Anđelković – novopečeni plivački polumaratonac
Na liniju starta izašao sam sa nekoliko ciljeva. Jedan je bio da vidim koliko sam napredovao u plivačkim treninzima na svom putu ka dugoj triatlonskoj distanci koja me očekuje početkom jula 2022. Drugi cilj mi je bio da ovu distancu odradim kao trening u sklopu plivačkih treninga. Poslednji, a možda i najvažniji, bio je da vidim gde su moje psihofizičke granice na ovim dugim distancama.

Uslovi su bili idealni, vreme relativno mirno, sunčano, sa pokojim oblačkom. Takmičari svi vidno raspoloženi jer je ovo ujedno prva trka ovog tipa u ovoj godini. Svi su željno iščekivali start trke. Takmičenje je proteklo u odličnoj sportskoj atmosferi. Organizator se pobrinuo da svaki detalj bude odrađen po svim pravilima trka ovoga tipa. Obezbeđenje je odlično pokrivalo celu plivačku stazu. 

U svojoj starosnoj grupi (50-54) zauzeo sam drugo mesto. Pobedničko postolje nije bio jedan od ciljeva, te skromno mogu reci da sam se popeo isključivo zahvaljujući manjem broju plivača u mojoj kategoriji. Za mene, izuzetan je uspeh što sam svoju granicu podigao sa 4000 na 5000 metara. Upoređujući plivački i atletski polumaraton, moram da kažem da je plivački mnogo zahtevniji. Iako mi je potrebno slično vreme da odradim i jedan i drugi (oko dva sata), okolnosti prilikom plivanja su dvostruko teže – nema okrepe ni odmora, a i voda nije čovekovo prirodno okruženje. Tome u prilog govori i činjenica da je na plivačkim takmičenjima mnogo manje takmičara. Ovom prilikom bilo nas je 40, od čega 11 žena. Na najdužoj distanci od 5 km učestvovalo je devet takmičara. Mnoge poznajem iz triatlonskog sveta. Bilo je i ozbiljnih plivačkih dugoprugaša, što je davalo dodatni motiv da nam svaki zaveslaj bude tehnički bolji i ekonomičniji, a samim tim i da krajnji rezultat bude što bliži njihovom.

Post a Comment